Cum să ieși din „regimul de urgență” și să te eliberezi de stres

Trăim vremuri în care fără să conștientizăm trăim viața, mult prea des,  în „regim de urgență”. Viața trăită în acest fel seamănă cu condusul unei mașini în viteza întâi ținând, simultan, piciorul pe accelerație. Astfel „conduci prin viață” fără vreun răgaz in care să te gândești să schimbi viteza și astfel uzezi mașina.

Dacă trăiești mult timp în acest „regim de urgență”:

  •  inima este afectată determinând apariția aritmiei sau a tensiunii arteriale ridicate,
  • digestia se face cu greutate
  • și sistemul imunitar slăbește.

Aceste consecințe au la bază un sistem nervos dezechilibrat care consideră lumea din jur ca fiind unica realitate. Atenția și conștiența se concentrează, în primul rând, pe tot ce alcătuiește mediul extern.

Ești în „regim de urgență” când:

  • te concentrezi exagerat asupra propriilor probleme
  • te agăți de obiectele pe care le posezi prin frica de a nu le pierde
  • îți critici propriul aspect fizic
  • îți critici cunoscuții
  • ești mereu pe fugă

Toate aceste stări nu îți mai lasă decât puțînă energie de procesare pentru a rămâne atentă la ce se întâmplă în interiorul tău. Când te cramponezi de lumea din jur, îți este greu să te concentrezi pe realitatea ta internă, pe sufletul tău.

 

Soluția, să ieși din „regimul de urgență” și să îți îndrepți privirea în interior, este să îți aloci zilnic timp pentru meditație.

Probabil că atunci când te gândești la meditație îți vine în minte imaginea unei persoane așezate cu picioarele încrucișate în față unui altar sau a unui yoghin aflat într-o peșteră izolată. De fapt, meditația este modalitatea de domolire și golire a minții.

În limba tibetană, a medita înseamnă „a se familiariza”. Când meditezi te autoobservi și te familiarizezi cu adevăratul tău sine. Doar devenind conștientă de aspectele inconștiente ale sinelui, înrădăcinate în sistemul de operare al subconștientului, ești pe punctul de a începe procesul de transformare al oricărui aspect legat de propria persoană.

Ce faci de fapt când meditezi

  • elimini stimulii din mediul exterior închizând ochii
  • stai liniștită aducându-ți corpul într-o stare de relaxare
  • nu te mai concentrezi asupra timpului linear
  • devii conștientă doar de cum gândeșți și cum te simți

Meditația construiește noi rețele neuronale; neuronii încep să se activeze și să se asambleze în șiruri, modele și combinații noi și astfel îți transformi mintea.

Pe lângă semnificația sa în limba tibetană, în limba sanscrită „a medita” înseamnă „a cultiva sinele”. A cultiva înseamnă a cerceta sinele cu discernământ pentru a putea face transformările pe care ți le dorești.

În cadrul meditației devii asemenea unui copil, traversând frecventele cerebrale de la undele Beta, la unde Alfa, Theta și Delta pe care le vezi reprezentate în imaginea de mai jos. Mai multe informații despre undele cerebrale poți citi în articolul Sufletul și frecventele cerebrale. ( click pe titlu pentru articol)

UNDE_CEREBRALE

În situații de stres, accesezi undele beta de înaltă frecvență de peste 22 Hz și corpul produce substanțe chimice dăunătoare. În această frecvență cerebrală mintea este prea amețită, iar corpul prea stimulat. Situațiile de urgență generează o activitate electrică crescută în creier. Gradul mare de excitare fiziologică a inimii, plămânilor și sistemului nervos simpatic conduce la o transformare dramatică a stărilor fiziologice. Percepția, comportamentele, atitudinile și emoțiile ți se vor modifica toate. Atenția este spre mediul exterior, producând o stare mentală supraconcentrată. Anxietatea, grija, furia, durerea, suferința, frustrarea, frica induc predominanța undelor beta de înaltă frecvență.

Dacă rămâi timp îndelungat „în regim de urgență”, undele beta de înaltă frecvență te dezechilibrează puternic, pentru că menținerea acestora necesită o cantitate enormă de energie. De asemenea este modelul de undă cel mai reactiv, mai instabil și mai volatil dintre toate modelele de activitate cerebrală. În situațiile în care undele beta devin cronice și necontrolate, creierul devine surescitat peste măsură.

Undele beta de înaltă frecvență produc un amestec nesănătos de substanțe chimice specifice stresului, care pot strica echilibrul cerebral, ca o orchestră simfonică ce interpretează fals. Unele părți din creier nu se mai coordonează eficient cu altele, regiuni întregi funcționează separat și în contradictoriu. Semnalele transmise prin sistemul nervos central către restul sistemelor fiziologice sunt dezordonate, incoerente, confuze. În acest caz, organismul se dezechilibrează, favorizând astfel apariția bolilor.

 

Etapele prin care trece mintea

mintea - Copy

 

I. Mintea în etapa timpurie, la naștere, este în întregime de factură subconștientă.

 

 

mintea - Copy (2)II. Mintea în dezvoltare este caracterizată de învățarea de obiceiuri și comportamente prin asociere, prin diferitele interacțiuni dintre universul interior și mediul înconjurător, cu ajutorul simțurilor.

De exemplu un sugar, când îi este foame, plânge pentru a atrage atenția mamei. Când mama îl hrănește, sugarul stabilește o legătură între lumea lui interioară și cea exterioară. ÎI sunt necesare doar câteva repetiții ca să învețe să asocieze plânsul cu alăptatul, care se transformă în comportament.

De fapt, în momentul în care copilul observă o modificare internă de natură chimică în organism, creierul acordă atenție aspectului din mediul exterior care a generat modificarea respectivă, durere sau plăcere. Aceste tipuri de identificări și asocieri încep să dezvolte în timp obișnuințe, deprinderi și comportamente.

 

mintea - Copy (3)III. Mintea analitică se dezvoltă între 6 și 7 ani și acționează ca barieră de separare a conștientului de subconștient.

Conștientul constituie 5% și operează în primul rând cu logica și rațiunea, care  dau naștere voinței, credinței, capacităților creatoare și intențiilor.

Subconștientul care reprezintă aproximativ 95% din ceea ce suntem, constă din identificările și asocierile pozitive și negative care dau naștere obișnuințelor și comportamentelor.

Când te afli la nivelul minții analitice, schimbarea adevărată nu se poate produce. Îți poți analiza sinele, dar nu poți dezinstala vechile programe și instala altele noi.

Meditația deschide poarta dintre conștient și subconștient și astfel poți pătrunde în sistemul de operare al subconștientului. Meditând, deschizi porțile spre transformarea personală adevărată. Cele mai bune momente de meditație sunt dimineața la trezire și seara înainte de culcare când se deschide natural poarta către subconștient.

Tehnicile de meditație deprind din nou mintea, corpul și creierul să devină prezente, în loc să se streseze anticipând vreun viitor care te obsedează. Totodată, meditația dezancoreaza tandemul minte-corp din trecut și te eliberează de emoțiile neplăcute care pot genera boli. Realizată corect, meditația îți va modifica activitatea cerebrală și creierul va trece la o stare mai coerentă și ordonată de undă. Atunci vei simți conexiunea cu pământul și universul, vei trăi emoții mai sănătoase, superioare, de încredere, bucurie și inspirație.

stres nu

Atunci când creierul este stresat, activitatea sa electrică seamănă cu o întregă orchestră de instrumente muzicale care cânta anapoda. Mintea, ca și activitate a creierului, nu va ține ritmul, va fi în dezacord și va cânta fals. Dacă vrei să interpretezi o capodoperă, e important să insiști ca această orchestra, alcătuită din instrumentiști indisciplinați, egocentrici și aroganți, să cânte împreună sub bagheta ta de dirijor și să interpreteze ca o echipa. Astfel, starea de conștientă nu mai este caracterizată de o gândire supraaglomerată, obsesivă, și trece la o gândire mai deschisă, relaxată, holistică, prezentă, disciplinată, creativă și simplă. Această este starea naturală de a fi pe care sufletul tău dorește să o trăiești.

La Universitatea din Wisconsin s-a făcut un studiu referitor la menținerea stării de echilibru și armonie. În timpul studiului, în fiecare dimineață niște călugări budiști meditau în timp ce cercetătorii le monitorizau activitatea de undă cerebrală. După aceea erau trimiși în oraș să facă ce doreau. Când se întorceau la centrul de cercetări li se scana din nou creierul, fără a intra mai întâi în stare de meditație. Contrar faptului că nu mai meditaseră toată ziua și fuseseră supuși semnalelor haotice din mediul exterior, aceștia și-au menținut modelul cerebral coerent pe care îl realizaseră meditând. Așa se va întâmpla și în cazul tău, dacă îți rezervi zilnic timp pentru meditație.

Practicarea constantă a meditației te va ajuta să ieși din „regimul de urgență”, să scapi de afecțiunile fizice ale trupului, să fii în echilibru și armonie cu tine indiferent de circumstanțe.

 

Cu drag,

Marcela

 

Aștept să îmi scrii la comentarii dacă acest articol te-a ajutat să înțelegi mai bine rolul meditației. Dacă ai prieteni care își trăiesc viața în „regim de urgență”, distribuie articolul și ajută-i să depășească această situație.

Găsești AICI răspunsuri la câteva întrebări primite de la abonați, referitoare la acest articol. 🙂

16 comentarii la „Cum să ieși din „regimul de urgență” și să te eliberezi de stres”

  1. !mi vine foarte greu sa scriu ceva,acum dupa ce am citit acest aricol si asta pentru ca asa este,este adevarat ca viata cand nu e armonioasa produce dezechilibre,iar eu am avut un dezechilibru all glandei tiroide inca din adolescenta,lucru pe care l-am descoperit tarziu,cand s-au putut face si la noi analize specific.Regimul de urgenta la mine a existat si intr-caesar afecteaza si corpul si mintea.Sper intr-o relaxare,am inceput deja sa ascult meditatii.

    Răspunde
  2. Sunt atât de multe de spus pe această temă, tu ai atins esențialul eu nu știu de unde să încep cu completările.
    Mai întâi omul este situat intre univers și pământ și este stăpânit de două forțe, una centrifugâ dinspre centrul pământului și alta centripetă ce vine dinspre centrul universului.Rezultatul joncțiunii dintre cele două forțe o face omul prin mintea sa despre care ai vorbit deja tu foarte bine, numai că mintea este specifică pamântenilor pentru a putea acomoda fința umană cu pământul.
    Sau conștientul este atribuit forței centrifuge și inconștientul forței centripete, de aici și domeniile de frecvență aferente care ne dau anumite stări, frecvențe ce mânuite cu grijă pot revigora ființa umană sau mai bine zis fac ca această intersecție de forțe să fie cât mai bine suportate de corpul uman.
    Pe plan interior noi ar fi de preferat să acționăm pentru deblocarea canalelor de legătură cu divinitatea adică să descoperim Dumnezeul din noi și modul de comunicare cu acesta. Meditația este metoda de bază ai făcut deja referire.
    Până aici toate bune teoretic totul aproape cunoaștem dar ce facem cu mediul în care trăim, normal cu acesta s-ar începe.Cineva spunea referitor la cum trebuie să ne comportăm ,,..în așa fel încât dacă universul ne-ar urmări 24 de ore să nu ajungă în haos”
    Pentru ca toate să fie în favoarea ființei umane avem nevoie și de energie și atunci este de preferat să ținem cont de
    ,, Biomagnetismul uman
    La nivelul corpului uman, creierul are rolul unei baterii electrice care este încărcată de traiectul digestiv, conductorii de energie electrică fiind nervii, meridianele şi canalele energetice.
    Prin absorbţia hranei la nivelul tubului digestiv, se introduc în organism minerale, care datorită proceselor de electroliză chimică produc curent electric în creier. Acesta din urmă, o disipează prin sistemul nervos pentru a realiza coordonarea tuturor funcţiilor organismului. Pentru că energia circulă prin traiecte nervoase, în jurul corpului apare şi se dezvoltă un câmp magnetic. Dacă organele implicate în acest circuit complex nu funcţionează la capacitatea lor optimă, atunci potenţialul electric al creierului scade, având consecinţe asupra biocâmpului uman.
    Datorită faptului că la nivelul corpului fizic canalele energetice primare sunt traiectele nervoase, sanguine, coloana vertebrală şi meridianele, iar canalele bioenergetice subtile merg paralel, corelat şi cu faptul că magnetismul se dezvoltă perpendicular pe distanţa transmiterii impulsurilor energetice, impulsurile se induc şi se potenţează reciproc. Rezultatul acestei acţiuni este mărirea şi întărirea câmpului bioelectromagnetic propriu. Este absolut necesar ca aceşti curenţi de energie să se afle în fază şi în armonie pentru ca procesul de inducţie şi potenţare să poată fi menţinut.”

    Răspunde
  3. D-na Marcela, intr-adevar aveti perfecta dreptate, meditatia este f. importanta si pt. suflet si pt. trup.Bine ar fi sa tinem cont de sfaturile dv.Cu siguranta atunci vom fi mult mai linistiti, mai impacati sufleteste si mai odihniti mental.Multumim pt. indrumari!

    Răspunde
  4. Articolul este mai mult decat minunat , de mare acuratete si de mare folos cititorilor ,drept pt. care eu va multumesc pt. efortul dumneavostra .
    Inteleg ca in evolutia noastra , ca fiinte spirituale, ne gasim undeva in stadiul de copilarie ?!..cu cat vom creste constienta , peste acel 5% , prin constientizarea subconstientului , vom face pasi spre „tineretea spirituala ” .
    Meditatia este o cale de a ajuta constientizarea subconstientului , ca prim pas de purificare , curatare a memoriei celulare incarcate cu amintiri distructive ,provocatoare de stres , diferite stari de disconfot fizic si emotional , culminand cu boala .

    Răspunde
    • Mia, chiar daca „canti fals” de multa vreme, important e ca ai hotarat sa incepi sa schimbi ceva 🙂 bravo! Iti sugerez sa incepi sa integrezi in programul tau zilnic pasii de AICI. Succes!

      Răspunde
  5. Buna ziua Marcela. Acest articol parca este scris despre mine si pentru mine. Realizez acum ca toata viata am trait in „regim de urgenta”. De aici si oboseala mea cronica din ultimii ani, lipsa puterii de atentie si concentrare si a nemultumirilor. In ultimii doi ani am mai schimbat cate ceva, am mai inteles cate ceva. Procesul de transformare este anevoiesc pentru ca am fost destul de inconstanta si fara continuitate in tot ceea ce am facut pana acum. De acum aleg sa acord mai multa atentie si importanta sufletului meu, mie si corpului meu. Imi propun sa ating starea de observator. Multumesc cu recunostinta.

    Răspunde

Lasă un comentariu