Dacă vrei „să scapi de datorii”, mai ales dacă nu ai bani pentru a le plăti, grijile nu vor rezolva nimic în acest caz. Știu că pare natural și logic să îți faci griji, dar acest lucru se datorează exclusiv faptului că așa ai fost învățat/ă să reacționezi. Teama și grijile nu vor face altceva decat sa-ți blocheze și mai mult fluxul financiar. Ai două opțiuni și anume:
- să găsești tot felul de pretexte pentru a-ți justifica faptul că nimic nu funcționează în cazul tau
- să te orientezi către soluții și să-ți modelezi o viață diferită
Un cititor al site-ului, și anume Cornel, a ales să caute soluții și mi-a trimis mailul de mai jos:
„…la începutul anului trecut mi-am dorit ca pană la sfârșitul anului să scap de datorii și să merg și în concediu. Am citit într-o carte că e bine să fac și afirmații pozitive referitoare la dorința mea și am tot spus „sunt bogat și îmi plătesc cu ușurință datoriile”. Din păcate nu m-am îmbogățit, ci din contra datoriile mele au crescut.
Din articolele scrise de tine ( De la promisiuni și dorințe la obiective personale; Ce-a fost a fost, învață lecțiile și mergi mai departe) am înțeles că nu mi-am transformat dorința în obiective și nu mi-am făcut un plan de acțiune. Totuși cred că dacă nu ai bani, nu ai bani, și basta! Ce poți face cu datoriile, mai ales dacă nu ai bani să le plătești? 🙂
Mi-ar plăcea să faci un studiu de caz pe site cu această problemă cu care se confruntă mai mulți oameni.”
Am acceptat cu mare drag să fac studiul de caz propus și îți prezint, pe scurt, pașii din articolul anterior, aplicați specific la situația descrisă de Cornel.
Are convingeri limitative despre bani pe care e important să le identifice. Una dintre ele: „dacă nu ai bani, nu ai bani, și basta!”
Transformarea dorinței să scap de datorii în obiectiv (găsești explicatii suplimentare AICI):
I. Formulare pozitivă: Să gestionez cu ințelepciune și discernământ banii astfel încât să am un surplus.
II. Timpul prezent: Gestionez cu înțelepciune și discernământ banii astfel încât să am un surplus.
III. Specific: Gestionez cu înțelepciune și discernământ banii astfel încât să am un surplus.
IV. Măsurabil: Gestionez cu înțelepciune și discernământ banii astfel încât să am un surplus de X lei.
V. Accesibil: Imi gestionez cu înțelepciune și discernământ banii astfel încât să am un surplus de X lei.
VI. Relevant: Relevanța unui obiectiv se evaluează în raport cu valorile personale. E important să-și stabilească sistemul de valori. (detalii AICI)
VII. Incadrat în Timp:
In perioada februarie-decembrie 2017, îmi gestionez cu înțelepciune și discernământ banii astfel încât la sfârșitul anului să am un surplus de X lei.
Observi că am înlocuit „scap de datorii” cu „gestionez cu înțelepciune și discernământ banii”, pentru că în primul caz focusul este pe „datorii” și astfel le vei atrage în continuare în viața ta.
Planul de acțiune va cuprinde următoarele activități:
- notarea zilnică a cheltuielilor și încadrarea lor pe grupe (necesități, bucurii, dezvoltare personală, cheltuieli semnificative, libertate financiară, dăruire)
- bilanț lunar pentru verificarea încadrării în procentele recomandate pentru gestionarea banilor (necesități*55% din venituri, bucurii*10% din venituri, dezvoltare personală*10% din venituri, cheltuieli semnificative*10% din venituri, libertate financiară*10% din venituri, dăruire*5% din venituri)
- analiza lunară a necesităților pentru optimizarea cheltuielilor
La activitățile de mai sus am ținut cont de abilitatea „poate să facă ce își propune” (lecția de la realizări) și de resursele pe care le-a folosit pentru realizare și anume perseverență și disciplină.
Pentru învățarea lecțiilor de la dezamăgiri, gestionarea cu înțelepciune a banilor – găsești detalii în materialul primit la inscrierea la newsletter „6 pași pentru DEBLOCAREA fluxului energetic al banilor” (te poți înscrie la newsletter AICI).
Mergând în continuare la resursele necesare gestionării cu înțelepciune a banilor, primul lucru pe care e important să îl facă este asumarea responsabilității pentru atragerea acestei datorii. Formularea din mail la persoana a doua, în loc de persoana întâi,
„Ce poți face cu datoriile, mai ales dacă nu ai bani să le plătești?”
arată clar neasumarea în totalitate a responsabilității pentru găsirea unei soluții. Am explicat pe larg acest lucru în articolul de AICI.
Dacă te afli într-o situație similară, conștientizează că tu ai atras această datorie pe multiple nivele și cel mai probabil ani la rând. De aceea, simpla repetare a afirmației:
„sunt bogat și îmi plătesc cu ușurință datoriile”
legată de o pretinsă „bogăție”, nesusținută în plan fizic îți va creea doar conflicte interioare pentru că în mintea ta se derulează și dialogul interior:
„Am datorie de X lei…
Am o datorie de X lei…
Am o datorie de X lei…
Cum o să plătesc această datorie?”
Sunt două conversații diferite, și cel mai probabil cea căreia îi corespund emoțiile cele mai puternice este cea referitoare la datorii, pentru că aceasta este experiența ta directă actuală. In acest caz, tu atragi din ce în ce mai multe motive de stres, temeri, griji și cel mai probabil din ce în ce mai multe datorii, căci aceasta este realitatea cu care te afli în rezonanță.
Si dacă te rogi într-o stare de disperare, spunând: „Doamne, situația mea financiară este oribilă. TREBUIE să mă ajuți; dacă nu, sunt pierdut/ă”, Universul îți va răspunde la vibrația emisă, la fel ca întotdeauna, iar tu vei atrage o realitate care îți va perpetua starea financiară care te umple de disperare.
Atragem în viața noastră acele lucruri cu care rezonăm din punct de vedere energetic. Suntem înainte de toate ființe energetice. Energia care ne alcătuiește vibrează întotdeauna pe o serie de frecvențe, pe care o numim „vibrația” noastră. Frecvențele de vibrație care se află în rezonantă se atrag reciproc. Opusul rezonanței este disonanța. Dacă frecvențele de vibrație sunt disonante, ele se resping reciproc.
De exemplu, dacă rezonezi cu o anumită bucată muzicală, starea ta de spirit se va schimba ori de câte ori o vei asculta, făcându-te să îți dorești să o reasculți din nou și din nou. Nu este absolut necesar ca sentimentele pe care le simți să fie întotdeauna pozitive. Este posibil să asculți o bucată muzicală tristă și să rezonezi cu ea, schimbându-ți starea de spirit în mod corespunzător. Disonanța operează în mod diferit. Dacă îți este imposibil să asculți o anumită bucată muzicală dintr-un motiv sau altul, explicația este un proces de disonanță energetică. Nu numai că nu te simți atras de energia muzicii respective, dar dimpotrivă, o respingi.
Dacă ni se întâmplă ceva, nu înseamnă că ne-am dorit respectivul lucru în viața noastră. Inseamnă pur și simplu că, dintr-un motiv sau altul, am rezonat cu frecvența de vibrație a energiei sale. Toate tiparele de la nivel conștient și subconștient au o bază energetică, iar vibrația noastră personală reprezintă rezultanta tuturor acestor energii. De aceea, e important să descoperim și eliminăm tiparele de pe nivelele mai profunde ale ființei noastre, care ne împiedică să atragem ceea ce ne dorim.
Marea majoritate a gândurilor și emoțiilor pe care le asociezi cu orice subiect se petrec sub pragul atenției tale conștiente, la nivelul subconștientului. Oamenii de știință au constatat că 94-96% din acțiunile noastre sunt motivate de gânduri și sentimente aflate în afara controlului nostru conștient.
Dacă dorești să te bucuri de bunăstare financiară, dar sistemul convingerilor tale include idei de genul:
„banii sunt sursa tuturor relelor”
„banii sunt ochii necuratului”
„trebuie să muncesc din greu ca să câștig bani”
„niciodată nu pot avea suficienți bani”
gândurile tale emit o vibrație care nu se află în rezonanță cu ideea
„Imi doresc să am foarte mulți bani”.
Pentru ca lucrurile să înceapă să funcționeze asa cum îți dorești, e important să faci schimbări în viața ta, și ai nevoie de practică. Nu este indicat însă să repeți anumite afirmații de genul: „Sunt bogat”, care nu au cine știe ce semnificație sau putere în cazul tău.
Simpla înțelegere a procesului de a „scăpa” de datorii și dorința de a-ți schimba convingerile și tiparele nu sunt suficiente pentru a-ți creea o altă realitate. E important să iei o decizie și să faci ceva cu viața ta, chiar dacă acum ai datorii.
Așa cum spune Yogi Raman: „Nu există experiențe negative, ci doar ocazii de a crește, de a învăța și de a avansa pe drumul autocontrolului. Chiar și durerea poate fi un învățător minunat.„
De aceea, începe cu înlocuirea dialogului interior „să scap de datorii” și când te surprinzi că îl derulezi, oprește-te și spune:
„STOP! Asa gândeam până acum; acum aleg să gestionez cu înțelepciune și discernământ banii, astfel încât să am un surplus”.
Apoi, fă tot posibilul să-ți formulezi obiectivul și planul de acțiune, să identifici tiparele și convingerile limitative și să le transformi. Doar așa îți vei schimba vibrația personală și vei începe să rezonezi cu altă realitate, cea în care îți plătești datoriile și ai și surplus.
Cu drag,
Marcela
Chiar dacă subiectul banilor este un punct sensibil pentru tine, te invit să scrii la comentarii părerea ta și ce faci „să scapi de datorii”. De asemenea, distribuie articolul și prietenilor tăi, astfel încât să ii ajuți „să scape de datorii” și să gestioneze cu înțelepciune și discernământ banii.
Buna Marcela!Pot spune ca ma inteleg foarte bine cu banii,totul este ok pot spune ca sunt multumita si fericita,asta ti se datoreaza in mare parte tie,am invatat cum sa ma port cu banii,cum sa economisesc si sa ma bucur de toti banii pe care ii am si pe care ii primesc.MULTUMESC!
Bravo, Victoria. Ma bucur ca prin ceea ce am scris te-am ajutat sa-ti schimbi atitudinea fata de bani. 🙂 cu drag.
Buna! Citesc cu mult respect si interes articolele tale. Am o viata linistita si fara probleme insa consider ca oricind este bine sa invat ceva nou sau sa mai aflu o parere. Si cind simt nevoia aplic cu incredere ce am invatat. Ziua mea incepe cu multumiri si afirmatii si se incheie cu iertare. Tot ceea ce ne prezinti tu este adevarat si intr-adevar Universul ne trimite exact ceea ce ii cerem. Conditia este sa fim atenti la ceea ce vrem si la cit de sinceri si plini de incredere suntem atunci cind cerem. Si am si exemple pentru cei mai sceptici 🙂
Mihaela, ma bucur ca rezonezi cu ceea ce scriu si ca esti deschisa sa inveti lucruri noi. Un mare BRAVO pentru faptul ca si aplici. 🙂
Marcela, iti multumesc pentru indrumarea ta in disciplinarea mea financiara. Rezultatele sunt frumoase si se imbunatatesc pe zi ce trece. Multumesc si sunt recunoscatoare pentru articolele pline de invataminte si pentru programele minunate ale Marcelei!
Cu drag, Geta 🙂 ma bucur pentru realizarile tale. Multumesc pentru gandul bun.
Superb am gasit reactualizata la tine ideea de a nu te concentra pe ceea ce nu iti doresti pentru ca de fapt vei accentua exact aceste lucruri deci efectul va fi total opus – respectiv daca ma voi concentra pe ceea ce nu imi doresc, creierul nereusind sa perceapa negatia, imi va oferi exact pe ceea ce imi voi focaliza atentia.
Reversul medaliei daca reactualizez totul si aduc in prezent ceea ce imi doresc – ca si cum deja se intampla in momentul prezent – voi reusi sa creez MOMENTUM, ceea ce va crea conjuncturile necesare ca aceste lucruri, fapte evenimente sa se intample, fara ca eu sa percep asta ca pe un efort deosebit din partea mea. Subconstientul ma va aduce in contextul si spatiul specific, oferindu-mi posibilitatea de a face actiuni concrete care ma vor duce catre obiectivul dorit. Multumesc. Multumesc. Multumesc.
cu drag, Lucian 🙂 mă bucur că ai rezonat cu articolul și bravo pentru percepția ta.