De la promisiuni și dorințe la obiective personale

Pentru majoritatea dintre noi, începutul de an este plin de entuziasm, fericire, bucurie și bune intenții. De aceea facem promisiuni, ne luăm angajamente și chiar ne stabilim  obiective  care de multe ori rămân doar în mintea noastră. Așa trece o lună, două și constatăm că nimic nu se schimbă în viața noastră și apar frustrări și dezamăgiri.

Este și cazul Alinei care a venit la ședințe individuale pentru că „a avut un 2016 dificil”  și simte că „nu mai are chef să se gândească la ce își dorește să realizeze în acest an„. Cu speranța că te va ajuta și pe tine, cu permisiunea Alinei, am inserat în articol pasaje din ședințe, scrise cu litere înclinate mov.

*******

– A fost dureros pentru mine să-mi dau seama că în 2016 am realizat foarte puține lucruri din ceea ce mi-am propus. Recunosc că am amânat mereu lucrurile care îmi sunt dragi și i-am pus pe ceilalți pe primul plan. Acum simt că am nevoie de ajutor. Vreau să-mi recapăt încrederea în mine și să simt că trăiesc așa cum îmi doresc.

– Alina, faptul că nu ai reușit să îți atingi obiectivele pe 2016 te-au determinat să nu mai ai încredere în tine?

– Cam da….de aceea cred că nu mai am nici un chef să mă gândesc la ce îmi doresc pentru anul acesta.

– Statistic vorbind, doar 8% din oameni reușesc să își îndeplinească obiectivele setate la începutul anului. Ceilalți nu reușesc pentru că ori își setează necorespunzător obiectivele, ori supraevaluează obiectivele pe termen scurt. Tu cum ți-ai dat seama că ai realizat foarte puține lucruri din ceea ce ți-ai propus? Ai făcut un bilanț al anului trecut sau este vorba doar de ce îți aminteșți?

– Păi, nu e totuna? ….știu exact ce mi-am propus și ce am realizat. Am o „memorie de elefant„.

– Adică ceea ce ți-ai propus pentru anul trecut a fost doar în mintea ta?

– Da…ai înțeles foarte bine. Știu teoria despre scrisul obiectivelor, despre formularea SMART, am aplicat aceste lucruri mulți ani și acum le pot face doar la nivel mentalNu mai pierd timp și cu scrisul.

*******

Dacă și tu ești într-o situație similară, îți reamintesc de studiile care demonstrează importanța  scrierii obiectivelor. Între anii 1979 şi 1989 a avut loc un sondaj la Universitatea Harvard din Cambridge, Massachusetts. În 1979, absolvenții Școlii de Administrare a Afacerilor (MBA) au fost întrebați dacă şi-au stabilit obiective clare, în scris, în legătură cu ce aveau de gând să facă pe viitor. Rezultatele au  fost:

  • 84 % dintre ei nu aveau nici un obiectiv
  • 13 % dintre ei aveau obiective, dar nu erau scrise
  • 3 % dintre ei aveau obiective bine stabilite, concise și cu planuri pentru îndeplinirea lor

După 10 ani, în 1989, aceleași persoane au fost intervievate din nou, iar rezultatele au fost:

  • cei 13 % care aveau obiective, dar nu erau scrise, câștigau în medie de două ori mai mult decât cei 84% care nu aveau niciun obiectiv
  • cei 3% care își stabiliseră obiectivele și își făcuseră planuri în scris pentru îndeplinirea lor câștigau în medie de 10 ori mai mult decât toți ceilalți 97% la un loc

Așa cum spune Michael Jordan:

Unii oameni vor să se întâmple, unii și-au dorit să se întâmple, alții fac să se întâmple.” 

Vestea bună este că tu decizi din ce categorie faci parte și poți oricând să treci de la a vrea și a dori, la a face ca lucrurile să se întâmple.

Când îți scrii obiectivele și planul de acțiune transmiți subconștientului tău mesajul că ceea ce faci este important pentru viața ta și creierul îți va muta obiectivele din planul îndepărtat în cel apropiat. În plus, creezi un nou tipar neurologic. Recitindu-le și analizandu-le periodic, vei începe să atragi oameni și lucruri care te ajuta la îndeplinirea lor. Se numește iluzia frecvenței sau fenomenul Baader-Meinhof (de exemplu, atunci când vrei să-ți cumperi o mașînă marca x, dintr-o dată vezi acea marca de mașină peste tot).

Un alt argument în favoarea scrierii obiectivelor este acela că îți vei cristaliza dorințele, adică îți vei da seama dacă este cu adevărat ceea ce îți dorești și dacă sunt benefice pentru tine. Dacă atunci când scrii obiectivul nu simți o senzație de entuziasm, bucurie și împlinire, inseamnă că nu provine dintr-o dorință autentică. Dorințele care vin din interiorul tău îți asigură motivația și energia să treci la acțiune.

*******

– Am înțeles acum care sunt motivele pentru care toți cei care se ocupă cu dezvoltarea personală insistă să ne scriem obiectivele. Ce mai pot face acum?

– Mi-ai spus că vrei să-ți recapeți încrederea în tine și de aceea am insistat și eu pe scrierea dorințelor, transformarea lor în obiective și elaborarea unui plan de acțiune. Atunci când îți monitorizezi un obiectiv și bifezi acțiunile realizate, încrederea în tine crește. Când nu reușeșți să realizezi ceea ce ți-ai propus, poți modifica obiectivul  și planul de acțiune din mers și astfel îți ajustezi direcția. Făcând corecțiile în timpul anului, nu mai acumulezi frustrări care să determine percepția pe care ai împărtășit-o la începutul discuției noastre, și anume:  „A fost dureros pentru mine să-mi dau seama că în 2016 am realizat foarte puține lucruri din ceea ce mi-am propus. ” 

Referitor la „ce mai pot face acum?”, apreciez faptul că nu ai adoptat atitudinea de victima și eșți orientată spre soluții. Asta te va ajuta mult la parcurgerea următorilor pași. Chiar dacă nu ți-ai scris anul trecut obiectivele, îți propun să facem împreună o analiză în scris. Și anume să începi cu ceea ce îți amintești că ai realizat anul trecut, concentrându-te pe motivele de bucurie.

– Păi dacă e vorba de motivele de bucurie, pot să fac o listă mare. 

******

Cei mai mulți dintre noi, avem o capacitate fantastică de a ne reaminti eșecurile, în timp ce reușitele le dăm uitării. Amintirea neîmplinirilor îți îngustează perspectivele și îți diminuează încrederea în tine. Problemele cu care te confrunți paralizează orice inițiativă și nu le mai poți face față. În timp ce în anumite domenii ale vieții poate că ești puternică  și capabilă, se pare că, în faţa problemelor care te afectează cel mai mult, energia se disipează.

Când uiți ceea ce ai făcut bine și câte lucruri ai realizat, pierzi din vedere puterea interioară și calitățile cu care eșți înzestratâ și astfel nu mai reușești să te foloseșți de ele pentru a face schimbările pe care le dorești. Așa poți ajunge în situația în care nu mai întreprinzi nimic în privinţa dorințelor pentru că nu mai crezi în tine. De aceea este important să îți reînnoiești încrederea în tine. Cu atât mai mult dacă ai avut un an dificil, este și mai important să îți recunoști meritele și să te autoapreciezi. Fă tot posibilul să privești partea bună a lucrurilor. Reamintește-ti că ai puterea să îți modelezi viața în orice mod dorești, indiferent de circumstanțe. Adevărata provocare este să îți trăiești viața în contextul recunoștinței, și nu al vâicârelii permanente.

Când simți să-ți crești încrederea în tine, străduiește-te să te gândești la realizările tale și la momentele în care te-ai simțit mîndrâ de tine, în care ai făcut un lucru bun sau ai reușit să depășești o provocare. Reamintește-ți toate motivele de bucurie, oricât de mică a fost realizarea, pentru că totul contează. Notează-le și astfel te vei resincroniza cu energia reușitei și îți vei spori puterea interioară. Când ai realizări pe care să le sărbătorești, îți hrănești spiritul și găsești motivația de a merge mai departe.

*******

– Super, deja mă simt mult mai bine și mai încrezătoare în abilitățile mele. Ce fac acum cu   eșecurile? Le bag sub preș? Mă prefac că nu au fost?

– Alina, ai intuit foarte bine următorul pas. Acum a venit timpul să îți aminteșți care au fost  dezamăgirile de anul trecut.  Este important să te focusezi pe faptul că dezamăgirile și eșecurile sunt buni slefuitori de caractere. Scopul acestui proces nu este de a te judeca și eticheta, ci de a descoperi lecțiile pe care le-a adus fiecare experiență. Astfel vei elibera „povara” pe care ți-ai pus-o în suflet anul trecut, și te vei reconecta mai ușor cu resursele tale interioare. 

– Îți mărturisesc că nu m-am gândit niciodată din această perspectivă la dezamăgirile și eșecurile mele. Acum conștientizez cât m-am învinovățit și judecat. M-am pedepsit, m-am pus la colț, m-am tras de urechi…de aici și lipsa de chef de a mai face ceva.

******

Privite retrospectiv, multe dintre aceste experiențe neplăcute catalogate ca dezamăgiri sau eșecuri, atât resentimentele cât și regretele, oricât de dureroase și dificile, au fost exact lucrul  care ți-a fost necesar în acel moment pentru a te dezvolta, a învăța şi a merge mai departe.

Este mult mai important decât îți imaginezi să așterni aceste dezamăgiri și eșecuri pe hârtie. Deși pare un lucru care mai degrabă doreșți să îl eviți, o să simți o eliberare mare în momentul în care o vei face.  Scopul acestui proces este să determini ce ai învățat și ce ai de făcut pentru a schimbă condiționările pe care ți le-ai creat în mod conștient sau inconștient.

Fiecare experiență, fie că este o realizare sau un eșec, vine cu lecții noi de viață. Lecțiile de viață pe care nu le înveți și aplici, vor veni în experiențe din ce în ce mai dureroase până le înveți.

Anul care a trecut este o sursă  valoroasă de informații . Îți spune mai mult despre cum să obții ceea ce doreșți decât toate cursurile, cărțile, materialele video și audio pe care le găsești. Învățăminte sunt peste tot; important este să îți rezervi timp și să faci o analiză, un bilanț. Conștientizarea valorii pe care o are experiența ta de viață este o adevărată comoară.

Am continuat procesul cu Alina, determinând-o să descopere lecția cu care a venit fiecare experiență indiferent că a fost o realizare sau un eșec. Dacă simți să descoperi și tu lecțiile, întrebările care te vor ajuta sunt:

Pentru realizări:
● Care a fost secretul succesului meu?

● Ce a mers bine?
● Cum am reușit să realizez ceea ce am realizat?
Pentru dezamăgiri, eșecuri, neîmpliniri:
● Ce anume n-a mers bine?

● Ce ar fi putut să meargă mai bine?
● Care este lecția primită?
● Mi-am însușit-o deja?
● Este vreo dovadă că mi-am însușit-o? Care este aceea?

Rememorarea realizărilor trecute îți dă posibilitatea să îți corectezi imaginea pe care o ai despre tine, iar după ce ai tras învățămintele necesare din realizările și eșecurile trecute, focusează-te pe ceea ce îți doreșți de acum înainte. Lecțiile pe care le ai de învățat și convingerile limitative pe care dorești să le schimbi  le vei include în obiectivele din zona de dezvoltare personală.

Persoanele care își stabilesc obiective au mai mult succes în viață, așa cum ai văzut și în studiul prezentat la începutul articolului. Este clar că persoanele care știu bine ce vor au mai multe șanse să ajungă acolo unde și-au propus. Dacă nu știi încotro te îndrepti, rișți să te învârți pe loc și să ai o viață în care doar exiști.

Obiectivele sunt rezultatule concrete și măsurabile pe care vrei să le obții într-o perioadă de timp determinată. Ele te călăuzesc spre o anumită destinație, un rezultat, un anume salariu, o carieră, o relație, lucruri pe care nu le-ai obținut încă sau pur şi simplu nu le-ai trăit. De aceea, evaluează unde eșți acum pe o scală de la 1 la 10 în fiecare domeniu important din viață ( sănătate, relații, carieră/bani, dezvoltare personală și spirituală, relaxare/distracție). Astfel vei descoperi unde „șchiopătezi” și începe să-ti scrii dorințele. Apoi transformă-le în obiective, formulandu-le pozitiv, la timpul prezent și SMART (specifice, măsurabile, accesibile, relevante, încadrate în timp).

Stabilirea și realizarea obiectivelor pot  aduce oarecare succes pe un anumit plan și în același timp să nu genereze acel profund sentiment de împlinire, dacă nu sunt în concordanță cu valorile personale. Obiectivele scot la iveală calitătile pe care le ai și te determina să dai tot ce ai mai bun; astfel nu numai că realizezi obiectivele, ci te și redescoperi și îți  folosești mai mult potențialul de care dispui.

Când îți transformi promisiunile și dorințele în obiective scrise, îți asumi responsabilitatea pentru o viață integră. Pornind la drum cu o finalitate clară în minte, modul de acțiune și atitudinea ta se vor orienta spre acele obiective pe care ți le-ai propus. Talentul, inteligența și priceperea sunt orientate spre o țintă clară, iar canalizarea energiilor în acest sens aduce rezultate, ceea ce nu se întâmplă în cazul unei abordări incoerente. Când îți scrii obiectivele, îți trezeșți mintea față de abundența de posibilități din jurul tău, începi să trăieșți cu mai mult interes.

Dacă te întrebi ce e atât de special să îți scrii scopurile și cum poate un act atât de simplu să genereze o schimbare atât de mare, îți reamintesc că fiecare dintre noi, într­-o zi obișnuită, are aproximativ 60.000 de gânduri. Scriindu-ți obiectivele trimiți un semnal minții tale subconștiente că aceste gânduri sunt mult mai importante decât restul de 59.999. Mintea ta va începe atunci să caute toate ocaziile pentru a- ți împlini destinul, ca o rachetă dirijată.

Procesul de analiză, de stabilire a obiectivelor și a planului de acțiune îl poți face în orice perioada a anului. Să nu crezi că planul trebuie să înceapă neapărat în ianuarie și să se termine în decembrie. Dacă simți că ai nevoie de ajutor și te pot însoți în acest proces,

sau

  • programează ședințe individuale despre care găsești detalii AICI.

Tot ceea ce am scris în acest articol, îți ofer ca un prieten cu adevărat interesat de evoluția și dezvoltarea ta. Alegerea îți aparține, pentru că tu hotărășți ce este bine pentru tine și cum vrei să-ți trăieșți viața.

 

Cu drag,

Marcela

 

Te invit să scrii la comentarii, experiența ta referitoare la promisiuni, dorințe și obiective. Astfel învățăm unii de la alții și evoluăm. De asemenea, dacă simți că articolul i-ar putea ajuta și pe prietenii tăi, distribuie-l și lor.

8 comentarii la „De la promisiuni și dorințe la obiective personale”

  1. Buna, Marcela, foarte bun articolul! Personal, mi-am implinit in proportie de 80% planurile personale pe 2016, primul an in care am anticipat clar si mi-am pus obiective masurabile. Am avut si obiective profesionale. O parte nu s-au indeplinit si mi-au adus frustrari. Dar asta se datora si schimbarii organizationale. Lectia mea a fost ca obiectivele se ajusteaza in timp (de preferat cu unele la fel de marete) si rediscutate daca sunt comune cu ale altor persoane. M-am regasit si eu in situatia Alinei pe anumite aspecte. Lucrez la asta: organizarea timpului si a circuitului banilor pe care ii castig, precum si pe focusarea pe obiectivele si activitatile pe termen scurt. Toti avem de invatat.

    Răspunde
    • Marius, ma bucur ca ai rezonat cu articolul. Felicitari pentru ceea ce ai realizat. Imi place atitudinea ta si cu siguranta vei reusi sa obtii ce iti doresti. Mult succes 🙂

      Răspunde
  2. Si eu ma regasesc an situatia Alinei.Am avut UN 2016 dezamagitor, nu am lucrat o perioada de timp iar bani pe care .ai agoniseam cu greu Cand ai atingeam erau ca si nisipul ami fugea printre degete .Multumesc ami este de mare ajutor relatarea Alinei. Am anceput cu primi pasi

    Răspunde
    • Dorel, felicitari ca deja ai inceput sa faci ceva pentru schimbare 🙂 Asa cum am scris si in articol „anul care a trecut este o sursa valoroasa de informatii”, doar de tine depinde cum o folosesti. Inspiratie si succes!

      Răspunde
  3. Interesant articolul. Intrebarea mea este ce faci atunci cand iti dai seama ca esti pierdut cu totul si raspunsurile la toate intrebarile de analiza personala referitoare la realizari si esecuri este – NU MAI STIU.
    Asta dupa ce un sfert de secol ai muncit 12-14 ore pe zi si ai ajuns la concluzia ca nimic nu mai conteaza. In teorie lucrurile functioneaza, mai greu in practica.

    Răspunde

Lasă un comentariu