„…nu vreau să fiu o persoană rea”

a9Costel a venit la ședințe individuale pentru că nu mai înțelege ce se întâmplă cu el. Face tot posibilul să se înțeleagă bine cu toți colegii de la muncă și se neglijează pe el și familia lui. Nici cu banii nu stă prea bine; cum vin așa pleacă. Ba mai are și obiceiul de a-și împrumuta colegii și de multe ori nici nu primește banii înapoi.

Are 50 de ani și lucrează în același loc de mai bine de 12 ani. S-a angajat în firmă ca simplu inginer și a fost avansat șef de departament. De când a fost avansat continuă să lucreze cot la cot cu colegii. Înțelege că sunt multe de făcut și dacă nu se implică și el, departamentul nu și-ar îndeplini sarcinile la termenele stabilite. După program, când băiețîi merg la o bere, ii însoțește și el cu toate că nu consumă băuturi alcoolice. Uneori chiar se plictisește când ceilalți „o iau un pic pe ulei”, pentru că vorbesc numai bazaconii.

– Costel, ce anume te determină totuși să te duci cu colegii tăi, care îți sunt și subalterni, la o bere? Din ce mi-ai povestit tu, s-ar părea că o faci din obligație.

– Da, chiar așa este. Mă duc din obligație. Este important pentru mine să am o relație bună cu ei, chiar dacă asta înseamnă să renunț la micile mele plăceri, să reduc din timpul petrecut cu familia.

– Așa procedai și înainte de a fi numit șef de departament?

– Mergeam și atunci cu ei la bere, dar mai rar. Acum parcă nu mai găsesc puterea să îi refuz.

– Ce se întâmplă când îți cer bani cu împrumut? Ce anume te determina să le dai, deși știi că există probabilitatea să nu ți-i restituie?

– Problema mea este că…nu vreau să fiu o persoană rea.

– Ți s-a întâmplat să fii considerat „o persoană rea” de ceilalți?

– Mh…da. Am crescut într-o localitate mică. Tatăl meu avea o funcție importantă pe atunci. În timpul școlii eram considerat copilul bogat. Îmi era rușine că aveam atâția bani, pentru că eram tratat diferit. Simțeam adesea că toți ceilalți copii mă respingeau din cauza că aveam bani.

Cu toate că eram mic, conștientizăm eforturile de natură financiară pe care le făceau ceilalți vecini și colegi. Vroiam să fiu considerat un copil normal, doar atât…și acum nu vrau să fiu o persoană rea.

Am continuat să-i pun întrebări și Costel a scos la suprafață multe sentimente îngropate de vii și două convingere limitative care l-au sabotat ani la rând și anume:

Banii stau la originea tuturor relelor.

Dacă voi evita succesul și acumularea averii,

nu voi fi o persoană rea.

Succesul nu a avut cum să-l evite, pentru că a fost avansat de superiorii lui. Pentru a nu se poziționa deasupra nimănui prin funcție și bani, lucrează „cot la cot cu colegii” și „își împrumută colegii deși de multe ori nici nu primește banii înapoi”.

Deoarece credea că într-o oarecare măsură banii sunt ceva de care te rușinezi, s-a asigurat că nu îi va strânge deloc. Nu și-a periclitat viitorul financiar rămânând sărac; în schimb și-a aranjat în mod subconștient viața astfel încât să nu poată strânge niciodată mai mulți bani.

Pentru a nu fi „o persoană rea”, a refuzat să se vadă prosper.

Și dacă te vezi în mod constant lefter, exact așa vei fi.

Costel și-a schimbat convingerile limitative despre bani și a vindecat episoadele dureroase din trecut. A înțeles că banii sunt o formă de energie, sunt un instrument care îl ajută să își atingă cele mai importante aspirații. Ca în cazul oricărui alt instrument, a înțeles că e important să învețe cum să-l folosească corespunzător.

Ce poți tu să faci ca să explorezi și identifici credințele tale legate de bani ca pe urmă să le poți schimba?

Îți recomand să ții un jurnal cu convingeri despre baniurmând pașii de mai jos:

 identifică comportamentele sau situațiile care îți crează un disconfort în relația ta cu banii. Poate fi

  • o acțiune, cum ar fi o achiziție,
  • sau o non- acțiune, de exemplu să nu faci nimic din ceea ce știi că e important să faci, cum ar fi un plan de cheltuire al banilor.

 pune-ți întrebarea „ Ce mesaj primesc de la corpul meu ?

și identifica senzațiile fizice și emoțiile care te cuprind atunci când descoperi comportamentul sau situația.

 pune-ți întrebarea ” Ce gânduri legate de bani îmi trec prin minte chiar acum ?

și identifică mesajul.

 pune-ți întrebarea ” Ce persoane și experiențe mi-au transmis acest mesaj ?

și gândește-te puțîn la trecutul familiei și la experiențele care au condus la perceperea acestui mesaj. Apoi notează percepția legată de bani găsește percepții și comportamente alternative legate de bani.

Și ca să îți ușurez munca, ți-am dat câteva exemple în tabelul de mai jos.

Te încurajez să faci cel mai mic pas care simți că te-ar ajuta acum să îți schimbi relația cu banii.

 Ia-ți o agendă sau un caiet pe care să îl porți tot timpul cu tine și începe să notezi comportamentele și situațiile care îți generează disconfort.

 Apoi când ajungi acasă, rezervă-ți timp cu tine și completează celelalte rubrici.

 Îți garantez că dacă aplici toți pașii cu dedicare și perseverență, relația ta cu banii se va schimba în bine destul de repede.

 

Cu drag,

Marcela

 

Te invit să scrii la comentarii cum ți se pare exercițiul pe care ți l-am propus. Dacă simți să împărtășești o parte din jurnalul tău de credințe te încurajez să o faci tot la comentarii. Așa ne inspirăm unii pe alții și evoluăm.

Crezi că aceste informații pot fi utile și prietenilor tăi? Distribuie articolul și împărtășește cu ei ce ai descoperit.

12 comentarii la „„…nu vreau să fiu o persoană rea””

  1. Toata viata lui ,tata a avut functie de conducere,iar colegii de scoala si copiii din localitatea unde am crescut,ma priveau cam asa:in fata imi zambeau,iar dupa ce am intrat in marea democratie,au inceput sa-si arate adevaratele sentimente.
    Indiferent cat vei ajuta ,tot la fel vei fi tratat.Cu cat vei ajuta mai mult o persoana,cu atat te v-a umili mai mult.

    Răspunde
    • Maad Isis, in perceptia mea important e sa faci ceea ce simti tu fara sa te lasi influentata de comportamentul celorlati. Orice ai face nu poti multumi pe toata lumea 🙂

      Răspunde
  2. Bua Marcela. Materialul tau de fiecare data ajunge la mine in momentul cand eu am nevoie de sfaturi.De aceea eu iti spun Ingerul meu Pazitor.Multumesc si sunt recunascatoare pt.ajutorul tau. Am constientizat de mai multe ori,unele greseli pe care le fac sunt din convingeri limitative,pe care le-am avut din copilarie.Problema banilor,a fost tot o convingere ,pe care ma straduiesc s-o inlocuiesc cu energia pura a abundentei.Am constientizat si felul cum am gestionat bani,nu era benefic pt.mine si cu toata placerea am inlocuit,un comportament ,eficient de a cheltui bani.Deasemenea felul cum respectam bani nu era bun si l-am inlocuit cu energia pura a abundentei,a iubiri si dragostei.Acum banii pt. mine sunt ca musafirii,pe care ii primesc si tratez cu dragoste si iubire,sunt f.atenta cu ei si ma comport frumos cu ei.In fiecare seara in rugaciunea mea multumesc si sunt recunascatoare Divinitati si tie Marcela Mantz,pt.ajutor.
    Primesc si daruiesc bani cu multa placere si dragoste,in acest fel eu sunt o persoana multumita si fericita cu bani pe care ii am.Doamne ajuta !

    Răspunde
    • Maria, multumesc pentru ca ai impartasit aici experientele tale. Felicitari pentru constientizari si pentru ca ai actionat sa schimbi tiparele care te limitau. Sa iti fie cu folos toate informatiile. 🙂

      Răspunde
  3. Nu i-mi doresc sa fiu o persoana rea.
    Viata si experientele prin care am trecut m-au invatat,sa fiu o persoana buna.In copilarie am avut multe neajunsurii,pe parte materiale,afectiva si sentimentala.ACELE EPISOADE TRAITE M-AU MARCAT F.MULT.Ajunsa la o periada din viata mea ,am constientizat ca trebuie sa-ma detasez de trecut si sa traiesc in prezent.Acum din ceea ce am daruiesc cu multa dragoste celor care au nevoie,fara sa astept recompensa.Daruiesc bani ,lucruri,sfaturi,gesturi dragute si sentimente sincere de iubirea aproapelui.Acum ma detasez de tot ce nu a fost benefic pt.mine si ma straduiesc sa fiu cat mai buna,sa nu ma las influentata de circumstantele externe creiate,si fac numai ceea ce imi spune vocea interioara a Sufletului meu.Doresc si daruiesc ,celor care citesc acest material,Dragoste,Iubire,Respect, multa Armonie Sufleteasca si Lumina pe drumul Vieti!

    Răspunde
  4. Si la mine apare fenomenul ce nu-mi pot permite sa pun deoparte o suma ptr.orice eventualitate.Am impartit venitul lunar(adica pensia)in cheltuieli fixe care sunt scadente lunar,cele semifixe si optionale.fac necesarul de cheltuieli pe luna respectiva,cele care nu reusesc sa le aprovizionez le trec luna viitoare,si tot asa am ajuns de s-au strans cam multe necesare din trecut si m-am infundat.Apar unele cheltuieli ca un medicament naturist sau un terapeut care ma poate rezolva,s.a.m.d.Nu-mi permit unele placeri decat strict necesarul supravietuirii.As dori sa ies din acest cerc creiat,nu am probleme din trecut sau imagini urate despre bani,ci pur si simplu nu pot atrage mai multi spre a-mi rezolva intr-un mod echitabil.Mai sunt cateodata ingrijorat din acest fapt,dar totusi incerc sa alung starea negatuva ca va veni o vreme…Cu stima RADU=/

    Răspunde
    • Radu, important e ca ai constientizat ce anume te impiedica sa ai banii pe care ti-i doresti. Important e sa te ierti tu pe tine pentru deciziile din trecut si in acest sens iti recomand articolul de aici –> Iubirea si iertarea te ajuta sa-ti vindeci sufletul . Cand faci pace cu tine si esti in echilibru si armonie te poti focusa mult mai usor pe solutii. Recomandarea mea este sa inlocuiesti cuvantul „incerc”;gasesti detalii aici.Apoi aplica pas cu pas ce am scris in articol si o sa-ti dezvolti noi circuite neuronale care te vor ajuta sa-ti urci vibratia. 🙂

      Răspunde
  5. draga mea , regret mult pt deranj, dar dupa cum se vede nu am stiut cum sa ma fac inteleaSA. IN CONCLUZIE -NO COMMENT-

    Răspunde
  6. Banii sunt importanti pentru mine, relatia mea cu ei schimbandu-se in bine in urma accesarii programului online al Marcelei „Reconecteaza-te cu prosperitatea” . Am invatat cum sa cheltui banii, cum sa economisesc, am urmat pasi pentru instituirea unei discipline financiare care m-a ajutat sa fac „curat” , sa cheltul cu discernamant, sa ma bucur cand platesc un impozit pe masina, pe casa ..pentru ca asta inseamna ca le am si le folosesc, cand platesc utilitatile..pentru ca asta inseamna ca am confort avand caldura, apa, electricitate, internet, comunicatii, cand platesc impozitul pe venit, CAS si CASS…pentru ca asta inseamna ca am venituri , ca muncesc. Banii sunt pentru mine niste oaspeti dragi, ii tratez cu drag si ii las sa-si indeplineasca rolul fructuos in viata mea. Am un carnetel in care imi notez toate cheltuielile zilnice, un caiet in care sunt mentionate cheltuielile importante lunare, facand astfel bugetul lunar, putand sa echilibrez cheltuileile cu incasarile si urmarind sporirea veniturilor. Acest lucru nu se intampla din prima zi, numai cu perserverenta rezultatul este pozitiv cu siguranta

    Răspunde
    • Multumesc, Geta ca ai impartasit aici experientele tale. Concluzia este ca se poate si depinde de perseverenta cu care fiecare persoana aplica pasii. 🙂 Felicitari!

      Răspunde

Lasă un comentariu