Cornel a experimentat pe pielea lui că „de ce ți-e frică, nu scapi”. Are afacerea lui de la 30 de ani și a fost pe val mulți ani. În ultima vreme, nu îi mai iese nimic și pe deasupra s-a și îmbolnăvit. A venit la ședințe individuale după ce mi-a trimis un mail în care mi-a scris:
„Marcela, citesc cu mare interes ceea ce scrii pe blog și m-am hotărât să încep să fac terapie. Îți spun încă de la început că am așteptări mari de la tine. Te-am ales pentru că provii din mediul de afaceri și am credință că mă poți ajuta. Hotărârea nu am luat-o chiar de bunăvoie, ci în urma unui consult medical în care am fost diagnosticat cu ulcer. Pe lângă medicație și regim alimentar strict, medicul mi-a spus că dacă nu îmi schimb modul de gândire, boala va recidiva….”
Ne-am întâlnit destul de repede și a început să îmi povestească:
– Am prostul obicei de a mă îngrijora. În zilele în care încasările nu sunt cele așteptate, îmi trec prin gând tot felul de idei că o să dau faliment, că nu o să mai am cu ce să îmi întrețin familia. Uneori chiar mă văd în ipostaze destul de neplăcute. Mă lupt cu gândurile astea și nu pot să le anihilez. De când am intrat in afaceri, mi-a fost frică să nu mă îmbolnăvesc și să nu mai pot coordona toată activitatea. Sunt vinovat de tot ce mi se întâmplă acum și sunt dispus să fac tot ceea ce trebuie ca să îmi revin.
Observi din spusele lui Cornel că pe lângă dialogul interior defectuos, se mai și învinovățea și toate astea îl plasau undeva jos pe scala stărilor sufletești. Dialogul interior ține de gândirea pesimistă sau optimistă.
Ca orice altă componentă a gândirii pesimiste, vinovăția este stresantă. Atât vina, cât și orice alt tip de gândire negativă, întră în obișnuință, iar stresul pe care îl provoacă devine cronic. Când simți că nu ai destule realizări, că ai greșit ceva ori nu te-ai străduit suficient, te simți vinovat. Dacă perseverezi în aceeași atitudine, poți provoca slăbirea propriului sistem imunitar.
Când ai o atitudine negativă pe perioade mai îndelungate de timp, în organism se produc schimbări chimice. Este eliberat în sânge un ,stres chimic”, inhibând funcţionarea sistemului imunitar, aparent printr-un mecanism de creare a unei confuzii și prin slăbirea lui. În aceste condiții încep să apară problemele de sănătate, așa cum s-a întâmplat și în cazul lui Cornel.
Sentimentele pozitive față de propria persoană care te fac să fii mai degrabă optimist decât pesimist, contribuie la starea de sănătate. Sunt multe căi prin care se poate instala o boală. Poate veni pe cale ereditară, pe calea aerului pe care-l respirăm sau a apei pe care o bem. Poate fi indusă de unii aditivi alimentari sau de substanţe poluante din mediu. Poate fi urmarea unei lipse de somn, de mișcare, de substanţe nutritive sau de vitamine sau poate avea numeroase alte cauze. Credința într-o inteligență superioară este un factor pentru vindecare şi sănătate. Cu cât te simți mai singur, cu atât trăieșți mai stresat. Reamintește- ți că ai o linie directă cu Inteligența Superioară. Aceasta este emisfera cerebrală dreaptă. Când activezi această emisfera, îți activezi vocea interioară, intuiția. Activitatea emisferei drepte este amplificată în stările extinse de conștiință.
Mintea este programată de mediul exterior tot timpul, de:
- evenimente care se repetă
- afirmații pe care le auzi în mod repetat
- reclame care apar periodic în mass-media.
Încă de la o vârstă foarte fragedă, „înveți” cum să te îmbolnăvești. De fapt, eșți programat în acest sens prin mesaje de genul
- dacă te uzi la picioare, o să răcești
- dacă mergi cu capul descoperit, te îmbolnăvești.
Neuronii acceptă astfel de programări ca pe niște instrucțiuni, ca pe o comandă care trebuie ascultată. Că urmare, un asemenea mesaj devine o „profeție” care se împlinește. Un alt exemplu este când vezi că alții se îmbolnăvesc și te gândeșți să nu te îmbolnăvești și tu. Acest lucru se numește „îngrijorare”, iar îngrijorarea inseamnă programare. Imaginile pe care le păstrezi în minte acționează ca niște comenzi care trebuie executate.
Gândurile și cuvintele au un rol de programare:
- gândurile și exprimarea unor sentimente negative — programare nedorită care aduce nefericire, eșecuri și boli.
- gândurile și exprimarea unor sentimente pozitive — programare dorită care atrage fericire, succes și sănătate.
Dacă crezi că unele situații prin care ai trecut determină apariția unei boli, poți să-ți produci boala respectivă cu adevărat. Poate ți s-a spus că, „dacă stai în curent, răcești” și ai acceptat acest lucru ca pe un adevăr absolut. Această acceptare este inclusă în sistemul tău de convingeri și data viitoare când stai în curent răcești.
Vestea bună e că organismul uman este pe deplin echipat pentru autovindecare. Interferezi cu acest proces natural atunci când reacționezi la evenimente prin îngrijorare și de ce ți-e frică nu scapi. Poți elimina interferența reacționând relaxat la evenimentele din exterior. Starea de boală nu este starea de normalitate, ci cea de anormalitate. Stresul este cauza multor probleme de sănătate. Dacă ai de luat în permanență decizii „de viață și de moarte”, trăiești într-un stres continuu și te poți confrunta cu slăbirea sistemului imunitar, depresie și alte afecțiuni. Ori de câte ori sistemul imunitar este slăbit, viața este pusă în pericol.
Dr. Dean Ornish de la Harvard Medical School spunea: „Când sunteți supărați, îngrijorați sau speriați, tensiunea arterială și bătăile inimii cresc dramatic, arterele riscă mai mult să între într-un spasm, iar trombocitele tind să se aglomereze și să înfunde vasele de sânge”.
Un „îngrijorat cronic” provoacă reacții nedorite ale corpului prin gânduri de genul:
- îmi pierd slujba și rămân fără mijloace de întreținere
- voi fi atacat noaptea pe stradă
- casa îmi va fi jefuită
- soțul/soția mă înșeală
- va începe un război nuclear
- voi fi singur la bătrânețe
- ceva groaznic se întâmplă unei persoane dragi
- investițiile făcute își vor pierde valoarea
- voi avea un atac de cord, ori altă boală gravă
Felul în care corpul reacționează la aceste gânduri depinde de ceea ce a simțit în trecut. Istoria personală programează reacțiile corpului în fața acestor temeri. Incapacitatea de a face față stresului cauzat de un pericol potențial și sentimentele de neajutorare în fața acestuia pot provoca:
- depresie
- micșorarea eficienței creierului
- slăbirea funcţionarii sistemului imunitar
- apariția unei boli
F.W.H. Myers a spus că mintea inconștientă „nu este doar o adunătură de lucruri nefolositoare, ci și o mină de aur”.
Mintea subconștientă este o sursă de reacții de tip “luptă sau fugi”, de alergii și fobii, de simptome nedorite și de obiceiuri greu de dezbărat.
Dar este și sursa intuiției, a geniului creator, a perfecțiunii fizice și a impulsurilor creatoare și spirituale care îți îmbogățesc viața.
Poți reprograma în subconștientul tău tot ceea ce nu îți place când te relaxezi și accesezi stări de conștiință extinsă.
Dacă vrei să știi cum erau gândurile tale ieri,
vezi cum se simte corpul tău astăzi.
Tragedia omenirii în momentul actual constă în faptul că este prea ocupată și nu își găsește timp să se relaxeze și să reflecteze. În lumea în care trăim există o rază de speranță. Poate că oamenii vor deveni mai meditativi, mai contemplativi pe masură ce încep să-și dea seama de beneficiile autocunoașterii interioare. Metodele de vindecare holistice devin tot mai populare în întreagă lume. Se aude tot mai mult că unele probleme de sănătate care nu răspund la tratamentele convenționale reacționează la abordările de tip holistic.
Îți reamintesc că: „Secretul sănătății, mentale și fizice, stă în a nu-ți mai plânge trecutul, în a nu te mai preocupa de viitor și în a nu căuta soluții la problemele viitoare, ci în a trăi înțelept și serios acum.” Buddha
Cu drag,
Marcela
Aștept să citesc comentariul tău referitor la modul în care „îngrijorarea” ți-a afectat sănătatea. Distribuie, te rog, acest articol și prietenilor tăi. Poate cineva caută aceste informații și nu le găsește.
Griji am ca orice om dar cind simt ca memoria se incarca recurg la exercitii de yoga sau chiar citesc din Tora sau chiar citesc rugaciuni in felul acesta ma eliberez NU vreau sa ma mai giindes si las timpul sa rezolve .Nu dau voie sa-mi afecteze sanatatea grijile .Eu cred ca este o terapie destul de buna pentru toata lumea facinduti griji nu rezolvi mai repede problemele doar se face un plan de urmat cum trebuie facut rezolvarea problemelor si apoi de urmat cu rabdare si atit.Grijile mie nu mi-au afectat sanatatea
Super, Liliana. Ma bucur ca ai gasit o metoda care functioneaza pentru tine.
Da, interesant, multumesc, apreciez.
Multumesc, Vasile. Sa iti fie cu folos.
F.bine zis,Marcela,asa i ca toate simtirile,starile noastre,pleaca de la felul cum gandim,mai intai,felul cum vedem realitatea,cum o percepem si apoi vine si rezultatul pt.evolutia noastra,pt.dorintele noastre,etc….viata nu e simpla,dsr poate fi sau deveni frumoasa,buna,pt.fiecare,dupa cum srim sa ne o cladim,cred eu…va pup!
Multumesc, Manuela. Ma bucur ca rezonezi cu ceea ce am scris. 🙂
În cei 56 de ani ai mei am avut zile în care sufletul meu a zburat nestingherit spre fericire și am trăit din plin acest lucru.Am avut si perioade de boală grea ,când credeam că mă voi despărți în curând de cei dragi dar au trecut și aici ai pus și tu puțin ”umărul” și îți sunt recunoscătoare.
Despre „de ce ți-e frică, nu scapi” e adevărat ,nu am scăpat.Însă nici acum nu pot să nu-mi fac griji pentru tot felul de lucruri.Dacă am ceva de rezolvat nu pot sta nepăsătoare,mă simt vinovată că nu găsesc soluții.E drept că ele vin când trebuie,când am învățat ceva din ce mi s-a întâmplat!
Cu drag, Elena. Ma bucur ca ti-am fost de ajutor. E diferenta mare intre a gasi solutii si a te ingrijora, sunt la poli opusi. 🙂
Toti,fara exceptie, suntem inzestrati cu un „program” mai vechi sau mai nou( ca la orice computer). In timp, toti acesti „virusi” de care vorbim in tema de fata, grijile, tema,supararea frica, stresul de orice natura,intr-un cuvant ganduri incarcate „negativ” duc la functionarea defectuoasa a PC-ului. Si atunci ce facem ? Simplu: la devirusam PC-ul sau inlocum programul cu unul nou, mai performant. Totisi in cazul fiecaruia dintre noi, lucrurile nu par a fi atat de simple. Sigur ca meditatia, relaxarea in natura, alimentatia cat mai aproape de ofertele Mamei Natura, odihna si nu in ultimul rand un job placut(dar de cele mai multe ori mai greu de gasit) vor rezolva mare parte din probleme. Realitatea ne-o cream singuri.
Frumoasa constientizare, Liviu. Felicitari!
Din cauza stresului si a serviciului m-am imbolnavit de cancer. Am urmat tratamente cu citostatice si radiatii (nu stau in Romania) si am slabit in doua luni 45 de kg. Doctorii nu-mi mai dadeau decit citeva luni de trait. Dar cu ajutorul gindurilor mele am reusit sa ma vindec. Ascultam muzica hardrock si repetam intr-una; Sint frumos, sint puternic sint destept, nici o boala din lumea asta nu ma poate dobori. L-am activat pe Dumnezeul din mine si ma vedeam in viziunile mele cum eram sanatos plimbindu-ma pe plaje sau pe carari de munte. Am dat comanda cimpului cuantic eu fiind spirit divin si nu i-am lasat alta alternativa decit sa ma vindece. Si m-am vindecat, doctorii au ramas masca nestiind ce sa creada. Toate astea dupa ce am citit cartile din invataturile lui Ramtha. Tu esti una cu Dumnezeu, el este in tine si tu in el, tu esti Dumnezeu. Asta sa va intre bine in cap.
Acum nu-mi mai este frica de nimeni si de nimic. Zäu !(zäu spuneau dacii in loc de amin-ul crestinesc)
Este demonstrat stiintific ca gindurile ne afecteaza ADN-ul. Gindurile afecteza componenta moleculara a apei studiu facut de cercetatorii japonezi. Daca ai ginduri pozitive si intentii bune atunci ele se intorc inzecit inapoi la tine. Deci; Gindeste, vizualizeaza, actioneaza! Eu sint propriul meu terapeut, nimeni nu ma cunoaste si ma intelege mai bine pe mine decit eu insumi. Eu deja l-am gasit si activat pe Dumnezeul din mine, prin gindurile mele si vizualizarile din timpul meditatiilor. Sint divin, fac doar ce-mi place si cred doar in ce rezonez eu. Am simtit de citeva ori efectul Kundalini strabatindu-mi corpul si asa m-am vindecat de cancer. Am evoluat din punct de vedere spiritual si eu stiu ca sint pe calea cea buna. Sint total diferit fatza de ce am fost acum citiva ani. Ma cunosc atit de bine si ma iubesc foarte mult. Acum lucrez la ascensionare si nu va dura mult timp pina cind o voi realiza, pentru ca eu simt si stiu ca va veni. Nu mai gindesc cu mintea corpului ci cu mintea constiintei, ma bucur pentru tot ce am si daca mi se intimpla ceva rau sau neplacut nu le mai bag in seama, le ignor le intorc spatele si ele dispar. Deja vibrez in dimensiunea a patra si sint pe drum pentru a cincea. de unde stiu asta? Nu stiu de unde stiu, doar stiu.
Zåu !
Multumesc, Vasile ca ai impartasit aici povestea ta. Felicitari pentru atitudine. 🙂
Buna,Marcela,superb acest articol si foarte adevarat.Frica este cel mai mare inamic al nostru,de la frica ni se trag toate,din cauza fricii unele suflete nu pot evolua,trebuie sa constientizam odata pt totdeauna sa traim aici,acum..nu in trecut si cred ca atunci il vom gasi pe EU-l din noi.Felicitari celor care au reusit,felicitari si tie Marcela!!!!!
Multumesc, Gabriela, Ma bucur ca rezonezi cu ceea ce am scris. 🙂