Puterea vindecătoare a naturii e la îndemâna ta. O folosești?

Sunetele naturii, mirosul copacilor, razele soarelui jucându- se printre frunze, aerul proaspăt și curat ne conferă o senzație de confort. Ne scapă de stres și de griji, ne ajută să ne relaxăm și să gândim mai limpede. Timpul petrecut în natură ne îmbunătățește starea de spirit, ne redă energia și vitalitatea, ne împrospătează și ne întinerește.

Știm asta până în adâncul ființei noastre. E ca o intuiție sau un instinct, un sentiment care este uneori greu de descris.

Eu pot spune că sunt o norocoasă, chiar dacă locuiesc în București, sunt foarte aproape de 4 parcuri superbe: Parcul Tineretului, Parcul Carol, Parcul Lumea Copiilor, Orășelul Copiilor și Parcul Natural Văcărești.

De asemenea, blocul în care locuiesc este înconjurat de copaci și mă trezesc în ciripitul pasarelelor și foșnetul frunzelor.

Folosesc la maxim puterea vindecătoare a naturii, plimbându-mă zilnic în parc. Totodată mi-am amenajat în balcon un mini birou cu șezlong, unde și lucrez și meditez.

Chiar acum când îți scriu acest mesaj, trilurile păsărelelor îmi încântă urechile, verdele copacilor îmi dă claritate vederii și mirosul dimineții dat de natură este fantastic.

Ideea este că atunci când stăm în interior, tindem să folosim doar ochii și urechile.


În natură, putem simți mirosul florilor și gustul aerului curat, ne putem uita la culorile schimbătoare ale copacilor și putem auzi cântecul păsărilor și simți adierea vântului pe pielea noastră.

De fapt atunci când ne deschidem toate simțurile, ne conectăm cu lumea vie.

Noi facem parte din lumea naturii.

Ritmurile noastre sunt ritmurile naturii.

Atunci când ne plimbăm agale prin natură, văzând, ascultând, mirosind, gustând și pipăind, ne aducem simțurile în pas cu natura. Ne armonizăm cu ea și putem începe să ne vindecăm.

Sistemul nostru nervos se poate reseta, corpul și mintea noastră revin la starea de pace. Suntem întăriți și refăcuți.

Deși știm sau intuim toate acestea, studiile recente arată că din anul 2000 am devenit o specie urbană și de interior. Europenii petrec 90% din timp în spațiu închis, americanii 93%.

Și ce facem noi în spațiu închis?

Ne uităm la ecrane de TV, de computer, de telefon…

Un studiu întocmit de o companie de comunicații din Marea Britanie, arată că britanicii petrec în medie 8 ore și 41 de minute pe telefon, tabletă sau calculator, mai mult decât petrece un om obișnuit dormind.

Și cu cât petrecem mai mult timp cu noua tehnologie, cu atât probabilitatea de a suferi din cauza ei este mai mare, apărând așa- zisul tehnostres.

Tehnostresul poate apărea din tot felul de obiceiuri zilnice, precum verificarea constantă a telefonului, dorința nestăpânită de a împărtăși informații la zi și sentimentul de a fi permanent în legătură cu ceilalți.

Simptomele variază de la anxietate, dureri de cap, depresie, oboseală psihică, solicitarea ochilor și gâtului până la insomnie, frustrare, iritabilitate și pierderea cumpătului.

Orașele sunt locuri minunate. Îmi place mult să trăiesc în București, pentru că am privilegiu să fiu răsfățată de natură.

Altfel traiul într- un oraș poate fi stresant.

Și cu cât suntem mai stresați, cu atât ne îmbolnăvim mai tare.

Există mai multe cazuri de infarct, congestie cerebrală, cancer, boli mintale. Oamenii au mai multe dependențe, suferă mai mult de singurătate, depresie și atacuri de panică.

Vestea bună este că și timpul scurt petrecut în natură poate să aibă impact asupra sănătății noastre.

O plimbare în natură te ajută să te deconectezi de la cotidian și să încetinești ritmul. Te va aduce în momentul prezent și te va destinde.

Când te conectezi la natură cu toate cele cinci simțuri, începi să beneficiezi de multiplele beneficii pe care le oferă:

– reducerea tensiunii arteriale
– diminuarea stării de stress
– îmbunătățirea sănătății la nivel cardiovascular și metabolic
– scăderea glicemiei
– îmbunătățirea concentrării și a memoriei
– înlăturarea depresiei
– creșterea nivelului de energie
– întărirea sistemului imunitar

Natura și în special copacii, ne ajută mult la îmbunătățirea stării de sănătate. Mai mulți copaci înseamnă mai multă fericire.

Un studiu efectuat la Universitatea din Exter, Marea Britanie, a constatat că oamenii care trăiesc acolo unde există copaci și spații verzi sunt mai puțin anxioși și deprimați. De asemenea, efectele pozitive ale copacilor asupra stării mentale durează mai mult decât stimularea fericirii pe termen scurt, cum ar fi obținerea unei măriri de salariu sau căsătoria.

Un alt studiu care a cercetat relația dintre densitatea copacilor și numărul rețetelor eliberate pentru medicamente antidepresive în Londra a constatat că locuitorii de pe străzile cu cei mai mulți copaci au primit mai puține rețete decât cai care locuiau în zone fără copaci sau cu copaci puțini.

Un grup de cercetători canadieni, americani și australieni, care a studiat relația dintre densitatea copacilor și sănătate în Toronto, a constatat că existența de 10 ori mai mare a copacilor pe o stradă îi poate face pe locuitorii de acolo să se simtă la fel de bine ca atunci când ar primi o mărire de salariu de 10.000 de dolari sau ar fi cu 7 ani mai tineri.

Existența unui număr de 11 copaci în plus pe o stradă a scăzut cazurile de tensiune arterială, diabet și obezitate. Lucru comparabil cu efectele pe care le are asupra sănătății o creștere de salariu de 20.000 de dolari pe an, sau să fii cu 1 an și 4 luni mai tânăr.

Cu alte cuvinte, copacii și întreaga natură te pot face să te simți mai bogat și mai tânăr!

De asemenea, îți pot prelungi viața.

Cercetările din Japonia efectuate pe vârstnici au constatat că oamenii trăiesc mai mult, când de acasă pot ajunge pe jos într- un parc sau pe un spațiu verde.

Natura este un dar făcut nouă, oamenii, de divinitate. Este un paradis al vindecării.

Mama Natură ne umple de uimire și curiozitate și ne invită la ea.

Ea lucrează în armonie cu noi și cu capacitatea noastră înnăscută de vindecare.

Tot ce avem de făcut este să acceptăm invitația. Mama Natură face restul.

 

Cu drag,

Marcela Mantz
Mind & Soul Harmony Coach

 

PS Dacă simți că acest articol le-ar putea fi de ajutor și prietenilor tăi, te încurajez să îl distribui.

Lasă un comentariu